Nyheter

Skoleelever som rammes av busstreiken: Dette har Osloskolen bestemt

Busstreiken har gjort det utfordrende for Osloskolen, da mange elever er avhengig av busstransport til skolen. Nå har Utdanningsetaten bedt skolene la være å føre fravær, men bortsett fra det står skolene fritt til å vurdere bruk av hjemmeskole.

Det var søndag kveld at Dagsavisen kunne melde at Fyrstikkalleen skole valgte å stenge skolen for fysisk oppmøte og går tilbake til digital hjemmeundervisining som følge av busstreiken. Mandag ettermiddag besluttet skolen å åpne opp for undervisning på skolen igjen fra tirsdag av.

Holdet stengt

På hjemmesiden sin viste Fyrstikkalleen skole til at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har gått ut og advart mot en krevende situasjon i kollektivtrafikken grunnet smittevern, og skolen valgte derfor å holde lokalene stengt inntil videre.

Skolen har ungdomsskole og videregåendeskole i samme bygg, og har omlag 1000 elever og 120 ansatte.

Mandag var det disse skolene som hadde hjemmeskole, ifølge Utdanningsetaten: Lambertseter, Kongshavn, Holtet, F21 og Ulsrud.

At noen har valgt hjemmeskole med digital undervisning, mens andre har holdt skolen åpen som normalt, er fordi det er opp til hver enkelt skole å bestemme.

Ikke fravær

Dagsavisen har spurt Utdanningsetaten i Oslo kommune om hva de har rådet skolene til å gjøre under busstreiken. De svarer dette:

«Søndag gikk følgende melding ut fra Pål Riis som er direktør for videregående skoler i Utdanningsetaten. Den gikk til alle videregående skoler:

Det er buss-streik og den vil ramme en del av våre elever og ansatte fra i morgen av når ny skoleuke er i gang. Det er trolig relativt store variasjoner mellom skolene i hvor bussavhengige våre elever og ansatte er. Det er dere de beste til å vurdere. Jeg har derfor to generelle råd til hvordan dere skal håndtere denne situasjonen:

Det skal ikke føres fravær for de elevene som er forhindret fra å komme på skolen på grunn av streiken
Rektor gjør lokale vurderinger for undervisningen, avhengig av hvordan streiken slår ut for elever og lærere. Digital undervisning er et alternativ som dere kan vurdere å benytte der det er hensiktsmessig».

Felles tiltak

På spørsmål om hva skolene skal gjøre hvis streiken skulle bli langvarig, opplyser etatens kommunikasjonsdirektør, Trine Lie Larsen, at det ikke er tatt stilling til noen felles tiltak for Osloskolene.

Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV), sier dette til Dagsavisen:

– Jeg har tillit til at skolene i samråd med Utdanningsetaten finner ut av utfordringer knyttet til busstreiken og transport av elever og ansatte. Det er viktig at etaten nå har tett dialog med partene i arbeidslivet, foresatte og elever.

Lammer landet

Søndag morgen ble 3.800 bussjåfører i kollektivselskapene Ruter, Brakar og Østfold kollektivtrafikk tatt ut i streik. 4.500 flere står klare til streik fra og med lørdag, dersom det ikke kommer noen enighet før den tid. Dermed vil store deler av landets kollektivtrafikk være lammet.

Siden streiken er lovlig, kan kollektivselskapene ikke sette inn ekstra kapasitet på tog, T-baner, trikker og båter. Med det blir det trangere om plassen på disse transportmidlene, noe som vanskeliggjør overholdelse av smittevernreglene.

Les også: Busstreik skaper hodebry for arbeidsreisende og elever i Oslo-regionen

– Ikke reis med mindre du må, hold anbefalt avstand og bruk munnbind etter anbefalingene fra helsemyndighetene, skrev Ruter i en pressemelding i helga. Og dette rådet har mange fulgt, åpenbart, da det ikke ble meldt om noen økt belastning på t-baner og trikker i Oslo mandag morgen, og heller ikke noen stor økning i antall biler.

Smitten øker

Smitten i Oslo har økt i det siste, og ferske tall Dagsavisen har innhentet viser at enkelte bydeler har dobbelt så mye smitte så langt i desember som hele forrige måned. Etter at bydeler som Grorud, Alna og Østensjø har vekslet på å toppe statistikken, er nok en gang Gamle Oslo blitt bydelen med flest smittetilfeller.

Her er oversikt over smittefordelingen i byen:

Gamle Oslo 72 (34 i hele august)

Alna 55 (57 i hele august)

Frogner 53 (43 i hele august)

Østensjø: 47 (24 i hele august)

Sagene 43 (16 i hele august)

Stovner 38 (34 i hele august)

Grünerløkka 37 (44 i hele august)

St.Hanshaugen 34 (20 i hele august)

Nordstrand 31 (13 i hele august)

Søndre Nordstrand 28 (46 i hele august)

Nordre Aker 26 (25 i hele august)

Grorud 24 (29 i hele august)

Bjerke 22 (18 i hele august)

Vestre Aker 15 (43 i hele august)

Ullern 13 (24 i hele august)

Mer fra Dagsavisen