Navn i Nyhetene

Klar for Nordens største økonomifestival: − Vil dyrke uenighetsfellesskapet

Kåkånomics 2023 byr på litt nytt, men det meste er som før. Skal du kun gå på tre arrangementer, er dette festivalsjefens anbefaling.

Hvem: Cornelius Middelthon

Hva: Daglig leder i Kåkå Kverulantkatedralen

Hvorfor: Fra 25. til 28. oktober arrangeres Kåkånomics 2023 i Stavanger, som altså er Nordens største økonomifestival.

Cornelius Middelthon

Nå er Kåkånomics 2023 like om hjørnet – hva føler du nå?

− Vi gleder oss! Det er dette vi jobber for − en festival med nesten 200 deltakere, frivillige, støttespillere, samarbeidspartnere og forhåpentligvis mange publikummere som har lyst å komme. Vi er litt spente, men mest av alt ser vi fram til noen travle og kjekke dager.

Hvordan har det vært å planlegge årets festival?

− Det har gått fint, men ettersom vi også arrangerte en helt ny festival i begynnelsen av juni − Wonderful World − har det i år blitt litt mer hektisk i innspurten enn vanlig. For egen del er dette min tredje festival i Kåkå-regi, og da føler jeg at jeg gradvis begynner å vite hva vi må gjøre når og hvordan, for å komme ut i andre enden på en god måte.

Les også: Vanskelig å velge på filosofifestival

Hva er annerledes i år?

− Vi har to nye scener i år, Blåveis og Vingtor, og det betyr totalt én scene mer enn tidligere. I tillegg bruker vi Fiskepiren til et arrangement. Vi får besøk av hele fire statsråder i år, og tre av disse kommer på åpningsdagen. Ellers vil jeg trekke fram at vi har satire på programmet for første gang på lenge: 5080 nyhetskanalen lager en egen «Kåkånomics -edition», og det blir spennende. Vi har også en filmpremiere på programmet, og en liten programserie om India. I tillegg har vi i år flere kommersielle støttespillere enn noen gang − hele 19 bedrifter fra lokalt og nasjonalt næringsliv bidrar til at det blir festival.

… og hva er likt?

− Det meste er likt. Dette er en festival som bestående av debatter, samtaler, foredrag, konserter, film, en konferanse, et fagseminar og daglige NRK-sendinger på P2 fra torsdag. Det viktigste er likevel at vi henter flinke fagfolk til Stavanger, slik at de kan diskutere og presentere spørsmål og problemstillinger på en måte som gjør at folk flest forstår og får ny innsikt.

Les også: Andreas Wahl er imponert over hvor mange som velger samtaler om filosofi og vitenskap en helt vanlig torsdag

Hvilke rolle har Kåkånomics i dagens samfunns- og verdensbilde?

− Kåkånomics bidrar til å sette søkelys på aktuelle samfunnsspørsmål, og ønsker å bidra til god meningsbrytning mellom flinke folk. Vi dyrker uenighetsfellesskapet, og håper at samtalene og diskusjonene som foregår på scenene fortsetter hos publikum utover kvelden, og aller helst i ukene som kommer.

Hvis du måtte velge tre av festivalarrangementene å gå på, hvilke velger du da?

− Ikke lett, men jeg ville ha valgt «Har vi jagd rikingene fra landet», «Søvn, biohacking, arbeidsliv og ledelse» og «Hva skjedde med nittitallets optimisme?»

Så noen faste spørsmål: Hvor finner du inspirasjon i hverdagen?

− Jeg henter inspirasjon fra folk jeg møter, saker jeg leser eller hører om, og generelt det som kommer min vei hver dag. Det er jo utrolig mange flinke folk der ute! Gode, lange samtaler med folk som kan mye er alltid inspirerende.

Hva gjør du for å koble av?

− Det kan være en joggetur, lese en bok eller gode artikler i avisen, få en god kulturopplevelse, eller − aller helst − være sammen med familie eller gode venner.

Hvem ville du helst sittet fast i heisen med?

− Det blir nokså trangt, men veldig kjekt: Sonia Gandhi, (enke etter Rajiv Gandhi), fotballtrener Marcelo Bielsa og Dolly Parton.

Les også: Kvinnene sluker fondsandeler − og går forbi mannfolkene

Mer fra Dagsavisen