Nyheter

Nå kan du snart få en smakebit på Iddis

19. juni åpner kafeen Iddis café og brasserie. Der kan du få en smakebit på det nye museet som åpner i høst.

Norsk hermetikkmuseum og det nye Norsk grafisk museum blir nå slått sammen til museet som har fått navnet Iddis. De to museene i Gamle Stavanger vil ha et fellesmøtepunkt i midten med både kafé og museumsbutikk.

– Navnet kommer fra etikettene som ble produsert til sardinboksene, disse etikettene gjorde at vi fikk en framvekst av den grafiske industrien her i Stavanger, sier administrerende direktør ved Museum Stavanger, Siri Aavitsland.

Stedsansvarlig for Iddis, Lene Amalie Ådal, legger også til at de to industriene har vært viktige for hverandre.

– Hermetikkindustrien var jo avhengig av den grafiske industrien, så faglig sett hører disse museene sammen.

Iddis skulle egentlig åpnet i mai, men på grunn av pandemien ble åpningen utsatt.

- Vi skulle jo gjerne ha åpnet før, men på grunn av pandemien har vi blitt forsinket. Det har bydd på noen utfordringer, men vi har hatt et veldig godt arbeidslag og en prosjektledelse slik at vi har fått løst dette på en god måte.

Nå satser de på å få åpnet i løpet av høsten.

– Da kommer vi til å invitere til en stor åpning, hvor vi satser på å få med oss både kulturministeren og gode samarbeidspartnere og bidragsytere som har vært med å realisere museet. Vi gleder oss også til å invitere byens befolkning til en åpningshelg når hele museumsanlegget kan åpne med nye utstillinger, sier Aavitsland.

Men allerede 19. juni vil det bli mulighet for å få en smak av Stavangers nye museum. Da åpner muesumskafeen Iddis kafé og brasseri.

– Vi lager nå en kafé med et veldig godt utvalg av mat og drikke for enhver smak, med vekt på kortreist mat. Jeg tror dette kommer til å bli en liten attraksjon i seg selv for våre innbyggere og turister i sommer. Vi har skapt en oase midt i hjertet av Gamle Stavanger, en ny møteplass og et helt nytt byrom, legger Aavitsland til.

Siri Aavitsland presenterer Iddis i kafeens uteområde.

Kortreist mat og røykeovn

De som står for maten i kafeen, er samboerne Christophe O. Samijn og Annelin Boman.

– Vi kommer til å servere lokal mat så mye som mulig, også vil vi gå litt tilbake til slik det var i Stavanger før, med prektig brødmat, sier Samijn.

Han legger også til at de kommer til å være kreative.

– Jeg har et godt samarbeid med han som driver med røykingen her, så vi kommer til å røyke litt forskjellig typer fisk i tillegg til litt kjøtt.

Samijn påpeker at han ønsker at kafeen skal være et rolig og avslappet sted å komme til.

– Her vil det være mulig å komme både for et måltid, eller bare en kopp kaffe. Vi kommer også til å ha skåler med mat og vann til hunder, slik at hundeeiere også kan komme til kafeen. Her skal vi ha mat for alle.

Samijn ser fram til kafeen endelig åpner.’

– Om det blir sol og fint vær tror jeg det kommer til å bli kaos her, sier han med et smil og legger til at han er veldig glad for at de har blitt valgt ut til å drive kafeen.

– Vi legger virkelig både hjerte og sjel inn i dette.

Iddis café & brasserie serverer kortresit mat.

Mat og foredrag

I løpet av sommeren vil det også være forskjellige ting på programmet hos Iddis.

– Sommerprogrammet blir jo mest fokusert på kafeen siden det bare er den som er åpen, så da blir det litt forskjellig fra blåskjellaften og smakebiter med Christophe og Annelin, sier Ådal.

I tillegg til dette vil det også bli litt ulike foredrag i foredragsrommet de har tilgjengelig.

– Så fort vi får åpnet utstillingene starter vi med mye mer aktivitet, da skal vi blant annet ha et samarbeid med kapittelfestivalen, legger hun til.

Hun tror også at museets plassering i Gamle Stavanger gjør det ekstra spesielt.

– Gamle Stavanger er et sted man gjerne bare går gjennom, men nå har vi fått et sted der man kan sette seg ned og lande litt.

I museumsbutikken får man kjøpt sardiner som ikke selges andre steder.
















Mer fra Dagsavisen