Av Espen Hartvig
FREDERIKSHAVN: Hun får hele 32 vinnerstemmer og 119 poeng totalt. Kjersti Grini (2, 42) og Gro Hammerseng (5, 41) følger nærmest.
– Nå ble jeg veldig, veldig glad. Dette er spesielt. Her er det folk som har levd et halvt og kanskje også et helt liv med håndball. Den anerkjennelsen er veldig spesiell da det ikke dreier seg om annet en spillet, sier Leganger til NTB.
Hun høres nesten ørlite rørt ut på telefonlinjen fra Bergen. Leganger la opp i fjor etter over 20 år som toppkeeper.
Løke best av dagens spillere
Heidi Løke er på topp i dagens VM-tropp. Hun pekes ut som aller best av to eksperter og er oppe på fjerdeplass med 19 poeng. Også Nora Mørk og Camilla Herrem slår seg inn i et svært celebert selskap.
Norge er tidenes mestvinnende håndballag for jenter i EM, VM og OL. Det har vært flust av stjerner siden gjennombruddet i 1986 (bronse).
Stort sett var målet hennes et nesten uinntakelig fort siden gjennombruddet i 1993-VM.
Det kom på hjemmebane som 17-åring og endte i bronse – langt på vei takket være henne.
Leganger ga seg på landslaget allerede i 2004 etter at Norge året før misset på å få en plass i Aten-OL.
Lett valg
Men suksessen på klubblag fortsatte i elleve år til. Leganger var kvinnehåndballens Maradona sportslig sett i mange år – i en helt egen liga.
– Det er deilig å slippe forventningspresset som var hver gang jeg gikk til en trening eller kamp. Samtidig savner man jo kicket når man kan redde et straffekast i siste sekund av en kamp. Lite slår den følelsen, men alt i alt har det vært ganske lett å slutte, sier Leganger.
Hennes mangeårige samarbeid med Oddvar Bjørnestad bidro til at hun holdt sulten og suget opp til stadig å ta nye steg.
Leganger revolusjonerte keeperjobben da hun kom inn. Hennes redninger var ofte spektakulære. Mang en var de verdensstjernene som fikk jernteppe og skjelven i møtet med bergensjenta.
I 1995 sa den svenske stjernekeeperen Claes Hellgren til NTB i Atlanta at Leganger «var god nok til å spille i Sveriges beste divisjon for menn».
Valgte bort OL
Leganger hadde vært selvskreven i Norges OL-tropp i både 2008 og 2012 (seier begge ganger) – om hun hadde ønsket. – Jeg skulle gjerne hatt et OL-gull, men sjansen til det valgte jeg bort da jeg droppet landslaget. Det var viktigere ting i livet mitt da jeg sa nei, sier hun.
NTB spurte 50 håndballkjennere, 35 norske og 15 fra Tyskland, Sverige, Ungarn, Danmark og Spania, om å rangere sine tre beste norske spillere i perioden 1986-2015.
Ekspertkorpset er født før 1968 og inneholder nåværende landslagstrenere, tidligere landslagssjefer, toppspillere/-trenere, TV-kommentatorer og håndballjournalister.
Avstemningen
Av et par hundre landslagsspillere i den aktuelle perioden, fikk bare 14 poeng. Dette er sluttstillingen (med førstevalg i parentes):
1. Cecilie Leganger 119 (32)
2. Kjersti Grini 42 (2)
3. Gro Hammerseng 41 (5)
4. Tonje Larsen 19 (2)
5. Heidi Løke 19 (2)
6. Katrine Lunde 18 (2)
7. Heidi Sundal 18 (2)
8. Susann Goksør 10 (1)
9. Trine Haltvik 4 (1)
10Karoline D. Breivang 3 (1)
11. Nora Mørk 4
12. Camilla Herrem 1
12. Kristine Duvholt 1
12. Linn-Kristin R. Koren 1
Annerledes
Dagens VM-tropp er ikke helt på linje med ekspertene og setter Løke helt på toppen. De 16 stemmene:
Løke 6
Larsen 5
Leganger 3
Grini 1
R. Koren 1
(NTB)