Sport

Kjær ble historisk – vant juniorturneringen i Wimbledon: – En milepæl

Tennistalentet Nicolai Budkov Kjær (17) har blitt en del av Grand Slam-historien. Nordmannen vant søndag finalen i Wimbledon-turneringen for juniorer.

Med settsifrene 6-3, 6-3 slo han nederlandske Mees Rottgering og kunne juble for sin første juniortittel i single i Grand Slam-sammenheng. Kjær takket sitt eget team for innsatsen, og skrøt av måten Rottgering har kommet tilbake på etter en skade han pådro seg under French Open i Paris.

– Jeg er veldig glad for å ha dere med meg på laget, og veldig fornøyd med prestasjonen jeg har lagt ned denne uka. Dette trofeet sammenfatter uken ganske bra, sa en smilende Kjær i seiersintervjuet.

Kjær ble med seieren også den første nordmannen noensinne til å vinne en singlefinale i Wimbledon. Han har likevel blikket rettet mot noe større.

– Det er en åpenbart en stor prestasjon hvis du blir den første til å gjøre noe, men dette er junior og jeg prøver å gjøre større ting. Det er en milepæl for meg og de rundt meg, så jeg er veldig stolt over at vi har fått til det her, sa 17-åringen.

Med finaleseieren går Kjær i fotsporene til noen av de største stjernene i tennishistorien. Både Roger Federer, Björn Borg og Stefan Edberg har gått til topps i juniorturneringen i Wimbledon.

– Det er mange ting man kan la seg imponere av. En ting er spillet som taler for seg selv, men han har en kjempeserve og en forehand som fungerer veldig, veldig bra her ute, sa Discovery-kommentator Ola Bentzen.

Rotete

Kjær hadde bare tapt ett sett på vei mot finalen, og han ga sin nederlandske konkurrent en svært tøff start. Den norske 17-åringen tok tidlig kontroll og skaffet seg ledelsen 4-1.

Han tok vare på sine egne server og vant settet 6-3. Rottgering slet mye i det første settet, men fikk en mye bedre start på nummer to.

Begge brøt hverandre flere ganger før Rottgering kom seg opp i 3-1-ledelse. Kjær gjorde flere upressede feil på veien dit, men slo tilbake og sørget for et fjerde strake servebrudd mellom duellantene.

Deretter greide nordmannen å ta mer kontroll på et svært rotete sett. Han brøt Rottgering til 4-3 og servet seg opp i 5-3. Nederlenderen hadde dermed presset på seg, men greide ikke å komme tilbake i oppgjøret. Rottgering slet med å holde tårene tilbake i intervjuet etter kampen.

– Nico var bare bedre enn meg i dag. Det var en drømmeuke for meg, og jeg er veldig fornøyd med egen prestasjon, sa han.

Les også: Budkov Kjær til finale i Wimbledon-turneringen for juniorer

100 år

17-åringen ble søndag den første norske spiller til å vinne Grand Slam-single på 100 år.

Molla Bjurstedt vant flere Grand Slam-titler på 1910- og 20-tallet, men aldri Wimbledon. Hun skiftet underveis i karrieren statsborgerskap til USA.

Kjær vant tidligere i år doubleturneringen for juniorer i Roland-Garros sammen med Joel Schwärtzler. Samme sted ble det exit allerede i 1. runde i single. I London slo han hardt tilbake.

– Jeg og hele tennis-Norge er nok stolte over å se en norsk vinner i guttesingle. Det er noe eksempelvis Casper Ruud ikke klarte, selv om han var nummer 1 som junior. Nå vil han også bli ny verdensener, så det er noe å ta med seg. Det åpner også noen dører når du skal over til å bli seniorspiller, sier Discovery-kommentator Ola Bentzen.

Les også: Wimbledon-drømmen brast for Eikeri – røk ut i semifinalen

Mer fra Dagsavisen