Dermed klarte ikke Levanger-kvinnen å kopiere gullet fra Tokyo for tre år siden. Skarstein konkurrerer i PR1-klassen, og der har ingen greid å forsvare en Paralympics-tittel.
Moran Samuel fra Israel vant suverent på 10.25,40, mens Skarstein klokket inn til 10.33,96. Det franske hjemmehåpet Nathalie Benoit fullførte pallen og var halvsekundet bak sølvet.
– Tenk at jeg vant sølv! Jeg er kjempefornøyd etter et vanvittig år med så sinnssykt mye motbakke, sa en følelsesladet Skarstein til NRK etter løpet.
Samuel førte an hele veien, mens Anna Sjeremet fulgte bak. Ukraineren sprakk mot slutten, og da kunne Skarstein ta seg forbi og til slutt sikre sølvet.
– Planen var å gå kjapt ut, ligge kontrollert og henge på. Så skulle jeg sette inne en kjempespurt og ta det steg for steg. Jeg visste at Israel var i kanonform, men jeg skulle gjøre mitt eget løp, forklarte Skarstein.
Takket hjelperne
Rett etter målgang visste hun ikke om hun hadde blitt nummer to eller fire.
– Det var en lettelse å se resultatet på tavla.
Skarstein benyttet anledningen til å takke trener Kjetil Borch og alle sine støttespillere.
– Dette er også Borchs sølv. Vi deler det mellom alle som har trodd på det.
Borch var mannen som la det norske flagget rundt halsen på Skarstein mens hun fortsatt var i båten.
Søndag kokte det på tribunen blant de 14.000 oppmøtte tilskuerne på Vaires-sur-Marne Nautical stadion.
– Det er helt fantastisk. Det er dette som er idrett på sitt beste, svarte Skarstein på spørsmål før finalen om publikumsoppmøtet.
Les også: Spilling-baby hjelper Skarstein før Paralympics-finalen: – Bruker det som mindfulness
Lang vei
På forhånd ble det meldt at trønderen hadde omkring 250 supportere som hadde tatt veien til Frankrike for å heie på henne.
Fredag fikk ikke Skarstein det helt til å klaffe da hun ble nummer to i sitt forsøksheat. Dermed måtte hun ro oppsamling for å sikre finalebilletten.
Det klarte hun med glans da hun kontrollerte inn til klar seier i sitt oppsamlingsheat. Samtidig sørget det for at hun fikk starte i en av de nest innerste banene, og i roing anses det som en stor fordel.
I kvalifiseringen ble Skarstein slått med halvannet sekund av ukrainske Sjeremet. Samuel sendte også et skremmeskudd i det første heatet da hun tok seg videre med supertiden 9.58,02. Det var ny paralympisk rekord.
Brokete oppladning
Skarstein har ikke hatt en optimal oppladning til årets store høydepunkt. Like før jul i fjor pådro hun seg et beinbrudd da hun testet kampsporten judo. Skaden oppsto da trønderen kastet motstanderen sin opp på sitt eget bein.
Roesset var likevel tilbake i båten i april da hun forsvarte EM-gullet, før hun i mai fikk tøff kamp i singlescullerfinalen i verdenscupen i sveitsiske Luzern og endte som nummer tre.
To måneder senere sto plutselig Skarstein uten trenere ettersom den norske OL-troppen i roing ble større enn ventet grunnet sterke prestasjoner. Legenden Olaf Tufte kastet seg da rundt og hjalp Paralympics-roeren i oppladningen og i lekene.
Skarstein ble lam fra livet og ned i 2009, men har delvis følelse i beinet.
Les også: Søndagens direkte TV-sport: Birgit Skarstein i sin siste Paralympics-finale