En oppsummerende rapport fra Det internasjonale testbyrået (ITA), som hadde det overordnede ansvaret for antidopingarbeidet under lekene i Frankrike, ble lagt fram torsdag.
Den viser også tilfellene av brudd på antidopingreglene som ble registrert i opptakten til OL.
«ITA kan rapportere over 40 brudd på antidopingregler som stammer fra testaktivitetene som ble implementert på vegne av våre partnere i forkant av lekene knyttet til idrettsutøvere som sannsynligvis skulle delta (i Paris),» heter det.
Ifølge ITA ble det samlet inn i alt 6130 prøver i løpet av OL-perioden i juli og august. De stammet fra 4150 forskjellige utøvere.
Klar økning
Å teste nesten 39 prosent av deltakerne i lekene var en økning på fire prosent sammenlignet med sommer-OL i Tokyo i 2020 og ti prosent høyere enn i Rio i 2016, ifølge testbyrået.
Nasjonene som ble testet hyppigst var dem med de største troppene i Paris: USA, Frankrike, Kina, Australia og Storbritannia.
ITA opplyser at nesten 90 prosent av utøverne som konkurrerte under OL ble testet minst én gang i oppkjøringen.
De fem positive testene i Paris stammer fra to judoutøvere, samt én utøver i friidrett, vannsport og boksing. Stoffene som ble oppdaget var anabole steroider og et vanndrivende middel.
Disiplinærsaker
Utøverne, som kom fra Afghanistan, Bolivia, Kongo, Irak og Nigeria, ble enten nektet å konkurrere eller fikk resultatene sine strøket i etterkant. De er nå gjenstand for disiplinærsaker.
Prøvene som ble tatt under Paris-lekene, samt utvalgte prøver fra oppkjøringen, vil nå bli lagret i ti år. De kan gjenåpnes og analyseres på nytt når bedre tester utvikles og ny kunnskap dukker opp.
Testbyrået ITA ble opprettet av Den internasjonale olympiske komité i 2016 for at antidopingarbeidet skulle ledes ha en uavhengig instans.
(©NTB)