Vintersport

Sjur Røthe legger opp: – Sliter med å tro at jeg skal vinne igjen

Langrennsveteranen Sjur Røthe (35) har bestemt seg for å avslutte skikarrieren, bekrefter han overfor VG.

Vossingen har vært en del av det norske landslaget i en årrekke og tok senest bronsemedalje på fellesstarten med skibytte under VM i Planica i 2023.

I vår fikk han ikke fornyet tillit på landslaget, og da var valget om å gi seg lettere. Nå er det tatt etter en grundig prosess.

– Jeg er glad for at jeg har brukt god tid på denne beslutningen. Jeg har snakket mye om det med familie, venner, lagkompiser og andre. Ut fra det har jeg prøvd å se for meg forskjellige scenarioer både knyttet til å fortsette og å legge opp. Sånn sett har jeg gjort en grundig vurdering av plusser og minuser, sier han til NTB.

Full støtte hjemme

Avgjørelsen var ikke av den enkle sorten, særlig med tanke på at det kommer et VM i Granåsen kommende vinter.

– Det var ikke så lett, men jeg har på sett og vis jobbet for å få til et opplegg sånn at jeg kunne satse mot VM, gitt at jeg var ute av landslaget. Jeg føler jeg fikk til et ålreit og fint opplegg, sier Røthe og fortsetter:

– Den gløden og indre troen på at jeg kan bli verdensmester igjen, er ikke på hundre prosent. Da føltes det likevel riktig å gi seg.

Samboer Siv Emilie Løvvold var innstilt på at Røthe skulle fortsette dersom det var det han ønsket.

– Hun har lagt valget hundre prosent opp til meg. Jeg har fått bestemme. Hun har sagt at «vil du satse, støtter jeg deg hundre prosent». Ingenting har stått i veien annet enn min egen tro, sier Røthe.

Sykdomsplaget

Hva han nå skal bruke tiden på, er han foreløpig ikke sikker på.

– Det er vanskelig å si. Jeg føler jeg har lært masse opp gjennom og møtt utrolig mange fine folk. Det er klart at jeg håper å kunne bruke noe av kunnskapen jeg har tilegnet meg, sier Røthe til NTB.

– Det høres ut som om du ser for deg å være i skimiljøet?

– Det er ikke noe must det, men det er der jeg har min erfaring fra, svarer langrennsprofilen.

Sist sesong ble tung for vossingen. Han ble koronasyk rett før sesongen startet, og dermed gikk han glipp av de første verdenscuprennene.

Sykdom og skadeplager gjorde at han aldri klarte å g�� seg skikkelig inn på laget igjen, og det ble få opptredener på det gjeveste nivået.

Hans siste verdenscuprenn ble 50-kilometeren i Holmenkollen 10. mars. Der endte Røthe på 23.-plass.

Merittlista inneholder tre VM-gull, to av dem i stafett. Videre er det blitt tre bronsemedaljer. I OL-sammenheng har han ikke edelt metall, men tok seks enkeltseirer i verdenscupen og tre gull i NM.

Les også: Slik blir langrennskalenderen i VM-sesongen – 22 renn i Norge

---

Dette er langrennsløperen Sjur Røthe:

* Navn: Sjur Røthe

* Født: 2. juli 1988, 35 år

* Klubb: Voss IL

* Meritter: Tre VM-gull (4 x 10 km stafett 2013, 30 km skiathlon 2019 og 4 x 10 km stafett 2019), tre VM-bronse (30 km skiathlon 2013, 50 km fri teknikk 2019, 30 km skiathlon 2019). Røthe har også tre NM-gull.

* Aktuell: Har bestemt seg for å avslutte langrennskarrieren.

---

Mer fra Dagsavisen