Verden

Kraftig økning i rasistisk vold i Italia

Rasistisk motivert vold og hendelser øker dramatisk i Italia. Rasisme og hat har blitt stuereint på en måte jeg aldri før har sett, sier forsker.

– Jeg tror bestemt det er en reell økning av rasisme og intoleranse i Italia, sier førsteamanuensis Elisabetta Wolff ved Universitetet i Oslo (UiO).

Hver dag skriver italienske medier om nye hendelser, over hele landet, forteller hun.

Økningen ses av flere i et større historisk perspektiv, men også dagens regjering, med innenriksminister og leder for ytre høyre-partiet Ligaen, Matteo Salvini, trekkes av flere fram som noe av det som har drevet fram utviklingen.

– Med en innenriksminister som legger så mye vekt på sikkerhet og omtaler innvandring som en invasjon, blir hatet mer stuereint, sier Wolff, og legger til:

– Rasisme og hat har blitt stuereint på en måte jeg aldri har opplevd tidligere.

Les også: Høyrepopulister trekker ikke bare sinte hvite menn før EU-valg

Nær tredobling

De siste årene har det vært en markant økning i voldshendelser i Italia der rasisme ser ut til å ha vært bakgrunnen, skrev avisen La Repubblica tidligere i år.

Organisasjonen Lunaria, som i flere år har overvåket «fenomenet», registrerte 27 tilfeller av rasistisk motivert vold i Italia i 2016. I 2017 økte tallet til 46, før det nærmest tredoblet seg i 2018 med 126 hendelser.

Organisasjonen understreker at tallene deres ikke nødvendigvis kan brukes som statistikkgrunnlag.

Saken fortsetter under bildet. 

Nei: «Stopp rasisme, nå»-plakat under en demonstrasjon mot regjeringens politikk i Roma i november i fjor. FOTO: NTB SCANPIX

«Stopp rasisme, nå»-plakat under en demonstrasjon mot regjeringens politikk i Roma i november i fjor. Innimellom teksten på plakaten er ansiktet til Matteo Salvini. Foto: Alberto Pizzoli/NTB sxanpix

Tall fra OSSE, organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, peker imidlertid på det samme.

OSSEs tall baserer seg på saker ordensmaktene rapporterer inn. I 2017 meldte de om 1.048 saker som falt i kategorien hatkriminalitet i Italia.

Flertallet av sakene, 828 av dem, dreide seg om rasisme. I 2016 var tallet 736, mot 555 i 2015.

– Jeg tror ikke tallene er overdrevne, og jeg tror ikke de er høyere nå fordi man har begynt å være oppmerksom på fenomenet, sier Wolff.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ikke lenger skjult

På det siste Eurobarometeret svarte 60 prosent av de spurte i Italia «nei» på spørsmålet om immigranter kommer med et viktig bidrag til landet.

I EU generelt svarte 43 prosent «nei» på samme spørsmål.

Med unntak av enkelte voldelige grupper, er Italias problem fremmedfrykt, heller enn rasisme, mener sosiologen Marzio Barbagli.

– En sterk misnøye med migrasjon har utviklet seg over flere år, sier han til La Repubblica.

Der det tidligere ble sett som alvorlig å bli kalt rasist, har noe endret seg, ifølge Barbagli.

– Matteo Salvini, som har lagt seg på en politisk linje med fiendtlighet overfor migrasjon generelt, har bidratt til å endre det, fortsetter han.

– Man må innrømme det: Mange har ikke lenger kvaler med å vise fremmedfrykt, sier Barbagli.

I valgkampen i fjor var slagordet «Italienere først» Ligaens utvalgte.

Les også: Ytre høyre avgjør asylpolitikken i Europa

Fire forklaringer

Wolff ved UiO lister opp fire mulige forklaringer på utviklingen hun ser i Italia.

Den ene er at flere italienere historisk sett har utvist intoleranse og rasisme overfor flere grupperinger, for eksempel kommunister og jøder i mellomkrigstiden. Intern-rasisme overfor sør-italienere på 70-tallet var også utbredt.

Perioder preget av økonomisk krise og en økning i intoleranse er en annen forklaring, sier hun.

– Man trenger en syndebukk. Italia er et land med mange skattesnytere, men det er lettere å legge ansvaret på svakere grupper, fortsetter Wolff.

Den tredje og fjerde forklaringen er direkte knyttet til politikk, både tidligere og nåværende.

Wolff trekker fram at også avgjørelser tatt av venstresida, blant annet knyttet til en avtale med EU om migranter, har hatt sitt å si.

– Rent objektivt førte den til en økning i asyltilstrømningen de siste årene. Bølgen har vært under kontroll, og det er en lav prosentandel av innvandrere i Italia sammenlignet med andre land, sier hun.

Det har likevel påvirket folk, og flere kan ha fått inntrykk, eller en følelse, av utrygghet, tror Wolff, og går inn på den fjerde mulige forklaringen.

– Denne regjeringen, og særlig Ligaen, kjører en bevisst politisk propaganda mot innvandring, fortsetter hun.

Les også: Uviss skjebne for 150 mennesker på italiensk kystvaktskip

Tilrop og hets

I februar i fjor skjøt og såret en italiensk nynazist seks tilfeldige afrikanske migranter på åpen gate i byen Macerata.

I oktober ble 29 år gamle Luca Traini funnet skyldig i forsøk på rasistisk motivert massakre og ulovlig våpenbesittelse. Traini nektet for at skytingen var rasistisk motivert.

Det er langt fra den eneste hendelsen der personer med ikke-italiensk bakgrunn har blitt utsatt for vold og trusler.

Demonstrasjoner mot bosetning av romfolk har blitt holdt flere steder, og fotballspillere, også italienske statsborgere med afrikansk bakgrunn, er blant dem som har fått rasistiske tilrop rettet mot seg.

I Pisa i Toscana hadde en utleier skrevet «for italienere» i boligannonsen, ifølge lokalavisen Il Tirreno.

Det kunne man ikke skrevet på 80- og 90-tallet, mener Wolff.

Selv om det var tidligere statsminister Silvio Berlusconi som var den første i nyere tid som åpnet døra for det Wolff omtaler som postfascister, er det først nylig at partier med fascistiske røtter har fått økt oppslutning.

– Det var en økonomisk krise også for 20 år siden. Jeg tror et stort ansvar ligger i Ligaens og Salvinis politikk, sier Wolff.

Les også: – Det er en politisk krise i Europa i migrasjonspolitikken

Markeringer

Splittelsen innad i Italia har også kommet til syne under flere markeringer.

25. april hvert år feirer Italia dagen fascismen ble overvunnet og slutten på nazistenes okkupasjon under andre verdenskrig. I år var det flere bannere med antifascistiske slagord å se under markeringene.

Saken fortsetter under bildet. 

MARKERTE: Med banneret «partisaner» 25. april i år i Roma. FOTO: NTB SCANPIX

Med fanen "partisaner" møtte flere opp i Roma for å markere 25. april. Foto: Filippo Monteforte/NTB scanpix

Fire dager seinere var det derimot den andre siden som stjal overskriftene.

Under en ulovlig demonstrasjonstog i Milano 29. april, der minst tusen mennesker møtte opp, mintes organisasjoner på ytre høyre, deriblant nynazister, drapet på en nyfascistisk militant i 1975.

I år endte markeringen med sammenstøt med politiet, men ikke før de oppmøtte ble filmet mens de gjorde en romersk hilsen (som nazihilsenen er en variant av). Myndighetene i Milano etterforsker nå hendelsen, ifølge La Repubblica.

Les også: Populistene får makta i Italia

Rasisme i Italia

* Flere organisasjoner prøver å holde oversikt over hendelser og episoder i Italia der rase eller etnisitet ser ut til å være gjerningspersonenes motiv.

* Lunaria, Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og Unar, Det nasjonale kontoret for anti-diskriminasjon basert på rase, er blant dem som har rapportert om utviklingen de siste årene.

* Flere migranter har de siste årene blitt drept eller såret.

* På Eurobarometeret fra høsten 2018 er migrasjon blant temaene. 88 prosent av de spurte i Italia svarer der at nye tiltak bør gjøres for å motvirke ulovlig innvandring fra land utenfor EU.

* 66 prosent anser immigrasjon til Italia fra mennesker utenfor EU som negativt, et tall som har økt fra 63 prosent.

* 51 prosent ser positivt på EU-borgere som flytter til Italia, også det en økning (fra 48 prosent). Motstanden holder seg stabil på 45 prosent av de spurte.

Kilder: Eurobarometeret, La Repubblica, Unar.it

Mer fra Dagsavisen